Wednesday, July 8, 2015

Toiduvõrdlus

Puhkuse ajal tuleb ikka ka head toitu nautida. Nagu igapäevaselt koduski :). Miks muidu seda Mike-i Tartusse vedada :). Poed ja valikud on, muidugi erinevad kui Helsingis. Mõni erinevus on päris üllatav.
No näiteks saab Eestist osta väga häid pastasid. Heade (ja kallite) brändie valik on päris suur. Me ei saanud Tartusse sõites mööda Tallinna sadama jures olevast viinapoest, kus seda head Altigrani pastat müüakse (ikka veel kõigest 2EUR kilo!) ja varusime seda hoolega. Samas, kui käia meie siinses "kodupoes" Lõunakeskuse Rimis, siis on pasta valik väga hea, kõrval olevas Maximas veelgi parem. Pastasõbrad elavad Eestis pasta valiku poolest väga hästi. Seda võrreldes Helsingiga, kus suurim vali on kohalike täisterabrände ning originaalseid pastasid Itaaliast leiab vähe.

Kui pastat ennast poes leidub, siis vastukaaluks on muu kraamiga lugu väga kehvasti. Muidugi on väikeseid üllatusi. Näiteks müüakse Lõunakeskuse Rimis Itaalia specki. Lähed aga leti juurde ja lased lõikuda. Kuigi müüjate lõikumisoskus annab soovida - seda tuleks lõigata imepeenikesteks viiludeks ning kamar eelnevalt eemaldada -, siis vähemalt on see olemas ning leiab tee nii meie pastasse, aga eelkõige ikka pizza peale. Samuti müüakse siin imehead ja odavat gorgonzolat. Mmmm, veel mul suus eilse õhtusöögi maitse... 

Millega on siis kehvasti?
1. Tomatipasta. Oleks vaja neid konserveeritud tomati kuubikuid või isegi terveid tomateid konservis. Aga valik on vesine ja maitsetu. Mutti tomateid peaaegu ei müüda. Kunagi müüdi Maximas ja Mike isegi rõõmsalt leidis sealt neid imekalli hinna eest. Aga koju jõudes selgus, et sinna on lisatud basiilikut. Nojah, see meil vist kasutusse ei lähe - järgmine külaline saab endale kaasa :). Aga tõesti tuleb nende konservidega pasta kaste vesine ja maitsetu, hoolimata kui kaua hautada, palju muid maitseainedi lisada. Abimeheks leidsin ühest vürtspoest superkange tsilli-kastme. Nüüd sööme arrabiatat :).

2. Mozzarella. Huvitav, et Eestis ei müüda Itaalia mozzarellat. Leidub Saksa toodet ja Vigala toodet ja vahel on Rimis ka buffalo mozzarellat (itaaliast), aga täitsa tavalist Itaaliast imporditud mozzarellat ei ole. No ütleme ausalt, et see Vigala mozzarella on päris ok salatisse, aga pizzat sellest ei küpseta. Ta lihtsalt ei sula õigesti - jäävad mingid imelikud klombid pizzale. Saksa oma sulab enam-vähem, nii et pizzat oleme ikka juba mitu korda teinud-söönud :). Tegelikult on väga imelik, et Eestis pole võimalik osta sellist kuulsat Itaalia juustusorti, mis oleks ka Itaaliast pärit. Peaks kontrollima, kas mõnda Kreekast pärit fetat siin müüakse... Parmesaini ikka leiab, kuig ei midagi erilist.

3. Rohelised maitsetaimed ja köögiviljad. Kui ikka poes müüakse basiilikut, siis ostame kohe palju kaasa, sest olen mitmel korral mitut poodi läbi kamminud, et seda leida. Ja peterselli. Värsket võiks ju suvel ikka olla linnas müügil. Ja köögiviljad on ka poodides sagelik kvaliteedi poolest alla igasugust arvestud. Välismaised puuviljad-köögiviljad veel, aga kodumaised... No saan aru, et eestlastel on kombeks omada aiamaa lapikes ja rohelist ise kasvatada või siis on tuttavaid-sugulasi maal, kelle käest saab. No neid viimaseid on ju mul ka ning eelmine nädal tulin suure posu mündiga, aga selliseid igapäevavajadusi need maainimestel külas käigud ikka ei lahenda ja peab poe-turu valikuga leppima. No turul on ju tegelikult kodumaise kraami kvaliteet hea, aga seal pole alati kõike vajalikku saadaval - näiteks jälle basiilik.
4. Kohvi. Üldse mingit valikut ei ole. Müüakse täpselt ühte head kohvi ja see on ka hiiglama kallis. Soomes on küll suur valik kehvasid kohvisid, aga heade vahel saab ka ikka valida. Ning hinna poolest on odavam kui siin.

Vot niimoodi saab siin Tartus viriseda.
Aga tegelikult on mul viimasel ajal hoopis põhitoiduks kommid. Kirju Koera kommid. Ja Karums. Need on ju imehead ja Helsingis neid ei leia... sealse magusaletiga ma polegi tegelikult erti kursus - oskan kuidagi end tagasi hoida. Aga siin... Andke kommi!!!

Veel üks pilt ühest imemaitsvast arrabiatast (Ennu ees on siiski ilma chillita kaste):

LISAKS. Virina-tuju tõttu jäi mul hoopiski mainimata, et tegelikutl on ju siin saada suurepäraseid ja päris hea hinnaga hooaja puuvilju-köögivilju. Kui tomatikonserve ja basiilikut otsi tkutulega, siis aprikoosid, arbuusid, maasika... mmm Helsingis kuidagi pole köögiviljadel hooaega. Koguaeg on sama hind. 2EUR arbuusikilo aasta ringi. Kummaline. Ja kodumaised maasikad on seal hirmkallid :S. Aga siin - näm!

2 comments:

  1. Jah, minu käsi ja meel sirutub kodumaise toidu järele. Unusta pasta ja gugluzaani juust. Vöta keefiri, musta leiba ja värsket kilu, mida Itaalias on saada väga kesiselt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eesti väärt kraami sööme niigi, aga nende delikatesside kõrvale tahaks ka oma igapäevatoitu :P

      Delete