Tuesday, August 2, 2016

Finka ja külalised

Pikal nädalavahetusel käis meil külaline. Lahe, et kohtuda kellegagi 10-aastase vahega, hoopis teises situatsioonis ja tingimustes võib olla nii äge. Viimati olime temaga koos Bamendas, kus ta meile, kolmele Euroopa tsikile, oli kui kaitsvaks vanemaks vennaks. Nüüd elab ta ise juba 7 aastat Skandinaavias. Siiamaani polnud õnnestunud kohtuda. Aga nüüd siis. Vahva!

M polnud teda ka kunagi kohanud, rääkimata lastest. Just lastest tahtsingi kirjutada. Eelkõige Finkast. 

Finka läheb külaliste peale täitsa pöördesse. Talle kohutavalt-kohutavalt meeldib, kui keegi külas käib. Endal meeldib muidugi ka külas käia... Kui päeval konkreetsemalt rääkisin, et õhtul tuleb külaline, siis oli ta juba elevusest lõhki minemas.  Ma läksin õhtul lennujaama ja M pani lapsi magama, aga see tütarlaps pidi siiski nii kaua üleval olema, et ka külalise ära näeks. Õnneks oli ta siin mitu ööd, muidu poleks see väike tütarlaps üldse magada raatsinud. 

Järgmine päev muutkui roniks sülle ja tutvustaks, loomulikult, kõiki mänguasju ja tralliks ja kutsuks siia ja sinna. Käisime linnas (ma sisenesin esimest korda 3 aasta jooksul Senatintori katedraali - mitte, et see midagi erilist oleks, aga tõesti polnud seal turistitamas käinudki). Ja sõitsime Suomenlinna avastades seal ise (eriti lapsed) urkaid ja kohti, kuhu pole varem sattunudki. Põhiatraktsioonid tagumisel saarel jäid küll vaatamata. Aga lõbus oli küll. ja jäätist sai palju söödud.  Aga Finka oli täiest pöördes. Ta pidi ronima kõige hullematesse kohtadesse ja trallima ja jooksma nii kuidas sai. Täitsa pöördes. 

Samas. Nad klappisid nii hästi. Finka oskab nii hästi meeldida. Oma hulluse juures ont a ka ikkagi hell ja tore. Tegelikutl on talle lihtsalt võimatu "ei" öelda, kui ta oma tahtmiste ja tralliga tuleb. Seda olen sageli märganud. Külalised sulavad kui või. Lasevad endaga teha asju, mida vaid... Aga kesse saabki "ei" öelda väsinud tirtsule, kes sulle sülle ronib ja näo musidega üle küllab. 

Ihihii.

Ma ootan põnevusega, milline inimene sellest Finkast täiskasvanueas saab. 

Õnneks oli me kalllil külalisel vaal linnas vanu sõpru ja ühe päeva sai ta nenedega terve linna ikka läbi kammitud ja turistitatud. Meiega kaugele ei jõua. Ehk siis vaatamisväärsusteks osutuvad urkad ja tänava-kilpkonnad (need, mis autodele blokiks ette pandud), mitte parlamendihooned, rannasaunad ja ma-ei-teagi-mis-need-Helsingi-vaatamisväärsused-tegelikult-on. 

No comments:

Post a Comment