Thursday, February 19, 2015

Keel

Viimasel ajal on hakanud häirima, et ma keeli ei oska.
Eelkõige oma emakeelt. Lastega rääkides jään sageli toppama ja mõtlema, et kuidas nüüd mida ütlema peaks. Ma ei tea, kas oma keelekeskkonnas elades  seda probleemi poleks... Vist ikka oleks, kuna mul see eesti keel alati veidi longanud. Aga ei taha ju laste kuuldes valesti rääkida. Eriti praegu, kus Athena haarab iga sõna ja väljendit ning Enngi väga maha ei jää, kuigi tema puhul on praegu käibel mingi eriti naljakas segapudru kolmest keelest. Eks saab tulevikus selgemaks. Ma tahan muutkui rääkida ja rääkida nendega, aga keel läheb sõlme liigagi sageli ja mõni spetsiifiline sõna vahel lihtsalt ei tule meelde. Näiteks ehitusmasinate valdkonnast - meil tehaks metroojaamas remonti ja seal palju põnevaid masinaid igal hommikul üle vaatamiseks.
Siis on see inglise keel. Seda räägin ju väga tihti. Igal päeval.  Aga kui olen väsind, siis tunnen, kuidas ei jaksa korrektsusele rõhku panna. Ja sõnad ei tule meelde. Ja Mike on hakanud mind üha rohkem ja rohkem parandama. Ega ta ju ka ei taha, et lapsed õpiksid valesti ütlema, sest tahes-tahtmata õpivad nad ka inglise keelt osaliselt minult. No see on ju tänuväärne, mis Mike teeb, aga kui need on sellised lihtsad mineviku vormi, he/she, või was/were kasutamise parandused, siis on ikka hale küll.
Rootsi keel. Mida rohkem lapsed lasteaias käivad, seda rohkem tahaks ise ka osata. Ja mind tegelikult üllatab kui palju on Helsingis rootsi keelt. Kasvõi lihtsalt tänaval kuulda, rääkimata keeleseadusest tulenevatest nõuetest. Meil käib  ka rootsikeelne ajaleht, mida aeg-ajalt jõuan lugeda. Hiljuti lõpetasin oma esimese rootsikeelse raamatu lugemise, mille tõesti kaanest-kaaneni nüüd läbi sain (ükskord varem alustasin ka sama raamatuga).
Peaksin vist sama raamatu ka soome keeles ette võtma, kuna soome keele oskus on mul ikka ka suht 0-lähedane ja raamat oli ju Paasilinna Jäneseaasta. Nii mõnus lugemine! Kuigi aru sain ehk 60% :). Jah, soome keel. Tahan osata.
Tahtmisele lisaks peaks vist kuidagi tegutsema ka selles suunas. Eks näis.

No comments:

Post a Comment