Wednesday, May 20, 2015

Prääks-prääks, sünnimärk

Käisin arsti juures. 
Üks sünnimärk oli kasvanud suureks. No tegelikult tegi ta seda juba umbes 3-4 aastat tagasi, aga varem arsti juurde ei jöudnud :S. Googledanud olin seda juba. Et millised siis on halvad sünnimärgid. Ja ikka veidi hirm oli. Internet ju ikka süvendab hirmu, kui tahad ise hirmu tunda. Erineva tumedusega pigment - jah. Ebaregulaarne kuju - jah. 
Aga arstionu vaatas korra peale ja ütles - pole siin hullu midagi. Sellist sünnimärki nimetatakse "part". Nagu seeneke, mis nahast välja kasvanud. Ja opereerida tasub vaid siis, kui hõõrub ja häirib näiteks riietega. No mul on ta külje peal ja tegelikult väga ei häiri. Las ta siis olla. 
Vaatasime arstiga koos veel pilte ka, et millised sünnimärgid siis ikka on ohtlikud. Jah. Õnneks pole selliseid ei endal ega lähikondlastel näinud.
Kust need sünnimärgid tulevad ja miks nad tekkivad? Ja miks nad elu jooksul muutuvad? Netist leidsin ainult infot, et nad on seotud geneetikaga ja päikese käes olemisega eriti lapsepõlves ning et pärast 30ndat eluaastat neid enam eriti juurde ei tule, kui tuleb, siis on enamasti kuri karjas. Aga MIKS nad üldse tekkivad? Ei saanudki vastust.
Aga saabumas on suvi ja intensiivse päikese käes olemise aeg mutub pikemaks. Kübarad pähe ja lõuna ajal siestale. Mingeid kreeme võib ju ka kasutada - kookosrasv pidi hea UV-kiirte eest kaitsja olema. Seda mul kodus isegi on. 

No comments:

Post a Comment