Tuesday, May 26, 2015

Tallinnas liiklemise meelespea

Ma enamasti käin autoga. 
Lapsed ja koer on ju vaja sadamast Nõmmele saada. Ning Tartusse sattume ka tihti. Ikka autoga lihtsam. 
Iga kord, kui Tallinnasse sõitma/liiklema sattun saan väikese ajuvapustuse. Panen nüüd mõned mõtted kirja, et enne järgmist sõitu üle lugeda. Siis saan sellesse liiklusesse sukeldumiseks ette valmistada. 
Siin need on:
1. Kui rea vahetamiseks suunatuld näitad, siis arvesta, et keegi seda tähele ei pane ning kindlasti 'tuututab', kui hakkad rida vahetama 
2. Kui mõni auto tahab rida vahetada, siis suunatuld reeglina ei kasutata. Nii ka keeramiseks. Üldse kasutatakse seda väga harva ning parem on alati valmis olla, et keegi sulle ette keerab. 
3. Kui ootad punase tule taga, siis ära kohe rohelise süttides sõitma hakka. Kindlasti loe mõttes vähemalt kolmeni (parem viieni) ja alusta sõitu alles siis. Alati on veel mõni 'roosa' või isegi saabunud punase tulega ületaja, kes piduriperaali asemel on 'kogemata' gaasile vajutanud. 
4. Kui ees olevas fooris algab vilkuma roheline tuli, siis ennem pidurdamist vaata tagavaatepeeglisse, et mõni pedaale sassi ajaja ei oleks liiga lähedal (õnneks seda pole vaja olnud ja et me autol on nüüd Soome numbrimärk, siis annab see ka mentaalselt kindlust, et vilkuva rohelise tulega võib pidurdada ).
5. Bussirajad on mõeldud ka kiirustajate möödumiseks! Ole valvel!
6. Radade märgistused asfaldil ja kiiruspiirangute selgus on alla igasuguse arvestuse ja nende järgimine veelgi segasem. Seda nii Tallinna linnas kui ka maanteel. Uh. 
7. Jalakäijana tuleks rohelise tule saabudes jälgida punkit 3. Ohutussaarele ei tasu seisma jääda, kui miskipärast nii juhtub, siis jälgida hoolsalt liiklust ümberringi ning proovida varjuda mõne tugevama tänavaposti või piirde taha, nii igaks-juhuks.
Ohjah. Põhilised said vast kirja. 

2 comments:

  1. A mina kardan hoopis Soome mägiseid/kurviseid hiekkateid :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No siis ei tasu sinna sõitma minna :D. Ma pole ise veel ühelegi liivarajale sattunud... ikka linnas ja selle lähikonnas..
      Liikluses on suurim oht teised liiklejad, vähemalt minu meelest. Ja siin olen märganud vaid üht põhiprobleemi - jalakäijaid ei lasta vöötrajal üle tee.

      Delete