Tuesday, July 19, 2016

Suvitamas

Olen lastega suvitamas.Eestis. Auto on ka. Esta ja M jäid koju kodu hoidma ja lisaks ühte M-i kolleegi võõrustama. 

Mul oli vaja minna ka hambaarstile, kus eelmisel nädalal käisin. õppisin selgeks uue nipi hammaste puhastamiseks - väike harjake, millega puhastada hambavahesid. Lisaks see, et kui niidiga hambavahet pesta ning see kergelt veritsema hakkab, siis ei tasu kohkuda vaid hoolsalt edasi nühkida. Harjaga ka veel peale. Nii mitu päeva järjest, sest vaid nii saab põletikust lahti. Toimib! Veritsev hambavahe enam ei veritse ning maitse suus on ka tunduvalt parem. 

Eelmisel nädalal oli tihe programm. Need päevad nädalas, mil suvitasime. Näiteks otsisime Harku metsast orhideesid. Leidsime. Selle käigus üllatasid mind mu põnnid, kes pea vingumata (lõpus Enn küll veidi pahurdas ja kippus maha jääma) kogu selle ca 6km ja 4,5h pikkuse matka läbi tegid. Vahepeal hoolsalt mustikaid ja maasikaid nosides, palju joostes ja kulli mängides. Ronides ja trallides. Väga lõbus oli. Tore ka, et Papi ja tema vana semu Abro (kelllega ka mina tilluna palju taimeretkedel olen käiud) ka vastu pidasid. Lõpetasime isa pool ning kõik said matkale kohast tatraputru ning kirsipuust kirsse. Nende kirsside valguses  on kujunenud hea mitu päeva ka hiljem ning jätkuvalt kujuneb. 

Siis sõitsime Reiu ühte maailma ägedamasse suvilasse. Otse mere kaldal. Meri oli imeline.  ja paat, millega jõe peale kalale minna. Koos Papiga kalale!  Ja kelle hallata antud landi külge jäi üks kena ahven. Ennu! 

(Jaan tegi pilti - täh!)

Reius on meri. Mere ääres on seal super. Liiv ja vahel tüüne ja vahel lained. Vahepeal sai ka jalutada kohvikusse, Lotte kohvikusse. Lottemaale sel aastal siiski ei raatsinud minna. Meri oli liialt mõnus ning vihma kallas ka vahel kalea kapaga. Saime kõik ligemärjaks. Lastele see hästi ei istunud, aga mina nautisin iga booriga seda suvist paduvihma jalutades (joostes) kahe pilliva märja kassipojaga suvila poole, kus kaminas tuli praksus. Küll on hea, et on sugulasi. Suvilaga. 

Seejärel käisime Puises. Seal oli ka üks suvila. ja üks vana talumaja. Takkajärgi mõtlen, et nii äge, et on kohti kus käia ja kus saab lastele seletada, miks on kemmerg õues ja miks kraanist ei voola vesi. Ja mis on suitsusaun. Viimasele nad hästi pihta ei saanud. Pigem oli see nende jaoks unise peaga veenõudes külma veega solberdamine. Lõbus küll, aga üldse mitte see, mida mina suitsusauna puhul nautisin. Lodetavasti ei jäänud keegi haigeks...need kaks siin küll mitte. 

Ja siis tagasi Tallinna ja juba oli plaan see retk lõpetada, sest igatsus ühe kahejalgse ning neljajalgse ning mu õmblusmasina (ammu plaan juba üht-teist õmmelda) järgi andis tunda. Ööbisime siin Tallinna "suvilas" - Papi juures, aga hommikune äratus tegi mu laiskades plaanides veidi korrektuure. Jäime majahoidjateks, kuni peremees end tilgutite all veidi kosutab. Algne jutt oli nädalast ja nii sai ka piletid edasi lükatud. 

Sai siis siin "suvilas" muru pügatud ja kirsse korjatud, aknaid pestud, köögis ka kõike muud pestud... tööd on veel... Muidugi käidud sugulastega mängimas täna ja eile - lastele see nii oluline. Nüüd aga selgus, et peremees tuleb juba homme tagasi. Ei teagi siis... Vaatame-näeme, mis viitismist meil veel on ja kuidas jaksu. Kui Finka täna korraks skypes issit nägi, siis ta pärast tegi küll veidi kurba ja igatsevat nägu ja arvas, et me peaks nüüd koju minema. Sin pole ju sõpru mängimiseks. Sõbrannasid, eelkõige. Poistest meeldib talle vaid üks, kes pakib homme kotte, et minna nädalasele retkele... Otsustasin, et anna paar päeva aega meile siin veel veidi suvitada ja siis vaatab, kuhu suunda edasi. 

Nii on mõnus. Veidi plaanitult. Vooluga kaasa minnes. Veidi plaanides. Vaadates sääskede näritud selgu ja jalgu, mida on kratsitud hulluseni. Vahel hiiglama väsinud lapsi voodi poole suunates. Vahel trallides, nii et hing väljas. Siis kõikide teiste magamise ajal iseennast nautides ja ümbrust (ehk ka sisemust) korrastades.  Mõnus retk. 

Lisaks. Faust, Faust, Faust. Siin on ju Faust! 

No comments:

Post a Comment