Sunday, October 23, 2016

Radooni-ekspert

Minust saab varsti radooni-ekspert. M seda juba on, ma üritan end ka rohkem kurssi viia. 

Nimelt. Oli juba mõttes kolimine. Aga see maja, kuhu tahtsime kolida... See asub metsas ja sel on oma kaev. M pani eel-lepingut tehes lepingusse klausli, et ennem see ei jõustu, kui on kontrollitud kaevu vesi ja see on korras. Ning selgus, et kaevuvesi sisaldab 11 korda rohkem radooni kui lubatud maksimum tase... lisaks sisaldab see ka veel liigselt floori, aga mitte nii drastiliselt palju. Igasugu häid ja toredaid mineraale sisaldab see vesi, muidugi, ka. 

Jah. Ja nüüd me siis uurime ja puurme, mis teha. Kas oleks võimalik radoonist lahti saada? Kas see majaost on ikka nii mõttekas enam, kui seal selline probleem? Kas saame selle koha siiki elamiskõlblikuks teha? Kas tahame sellise riskiga kohas elada? Kas julgeme investeerida (sest ma ei usu, et ka see koht saab meie elu-lõpuni-koduks) ja leiaksime ka kunagi sinna uuesti ostja? Veel ja veel küsimusi...

Perspektiiv, et peaksime kõik oma vimseid päevi kopsuvähi käes virelema, ei ole tore. Aga kohal on ka palju plusse. Ehk on siiski võimalik radooni-oht välistada.. 

Nüüd ripub selles majas paar nädalat ka õhust radoonitaseme mõõtja. Teame, et maja alla on pandud radooni eest kaitsev "tekk" ja kui maja 5 aastat tagasi ehitati, siis arvestati ehitusel radooni ja ehitati vastavalt (seda enam mind hämmastab, et keegi vee peale ei mõelnud!!!). Esmalt vaatame, et kui õhunäitajad on ikka ka väga tuksis, siis on asi liiga kahtlane ning enam kui kindlalt - adjöö. Kui on veidike tuksis, siis ehk ikka seotud vaid vee kaudu majja tuleva radooniga. Ja sellega saab juba midagi teha..

Siis on variant panna veetorude ette üks ventilaator-filter, mis radooni sealt välja ajab enne, kui see majja jõuab. Pidi vähemalt 95% puhastama. Aga see masin müriseb ja pole vist eriti kohta selle panekuks nii, et see müra majja ei kostuks... või noh, võibolla siiski saaks sinna paksu teki peale visata. 

Aga kas see kõik töötab? Tegelikult peaks radooni maja siseõhus mõõtma vähemalt 2 kuu vältel, et saada asjalik tulem. Meil oli plaan juba detsembris kolida. Kuidas siis nüüd sellega? Uh

No ja tegelikult on radoon selles piirkonnas väga tavaline (jutt on siis Rootsi läänerannikust). See maja on siiki ehitatud radoonikindlalt (va vesi!!!) ma loodan, vähemalt seda omanikud väidavad. Kindlasti on samas piirkonnas ka vanemaid maju, mis ei vasta tänapäeva standarditele või vastavad vähem. Nojah, ja tegelikult ei ole seal hetkel eriti palju midagi müügis, mida me saaksime endale lubada ja mis oleks ka enam-vähem soodsa asukohaga.  Et siis - oluline on vaadata ka alternatiive (mida on vähe).

Igatahes. Praegu vaja 2 nädalat oodata, et maja siseõhu tulemused teada saada.

Ja mul on kohutavalt kahju sellest 2 väikese lapsega perest, kes seal on viimased 5 aastat elanud ja kel nüüd selline teadmine, et  on seda vett kogu aja tarbinud. Ja võibolla jääb ka kinnisvara "kaela".. Olen ise maju müünud.. oi, kui vastik see tunne on, et ei ole/tule ostjat... Täielik laostumine.
Muidugi on ka variant, et nad lihtsalt bluffivad meiega ja teadsid probleemist, aga ma ei näe sellel versioonil mingit õigustatud motivatsiooni.  

PS: Kusjuures täiesti hämmastav, kui tavaline on radoon Eestis. Põhja-Eestis, aga mulle endale üllatuslikult ka Lõuna-Eestis, kus graniidirohke moreen. Just lugesin ja nii põnev.

No comments:

Post a Comment